De meeste mensen voelen zich wel eens onzeker. Vooral als je jong bent en je weet niet zeker wie je bent en wat je wilt, kan dit best een negatieve impact hebben. Onzekere mensen zijn minder gelukkig, en je zeker voelen van jezelf kan een buffer vormen bij stressvolle omstandigheden. De huidige onzekere tijden zijn voor veel mensen stressvol. Dingen niet weten is stressvol. Hoe loopt alles verder? Hoe ziet de toekomst eruit? Wat vindt een ander van je? Ben je raar? Dit zijn allemaal vragen die meer stress, onzekerheid en somberheid kunnen veroorzaken. En vragen die juist nu, heel normaal zijn om te stellen.

Een nieuw gepubliceerd onderzoek van mensen van de universiteit van Leiden geeft aan dat jongeren en hun ouders door de lockdown en het virus niet minder gelukkig zijn. Jij hoort misschien ook van vrienden, familie of mensen uit jouw klas dat ze het allemaal niet zo erg vinden. Misschien zeggen ze zelf dat ze niet begrijpen dat iemand anders hier wel last van heeft. Ben jij dan raar, op het moment dat het met jou nu niet zo goed gaat? Dat door de onzekerheid over of scholen open blijven, of jouw leraar je niet per ongeluk aan steekt als hij ziek wordt, over je cijfers en huiswerk, jij je echt zorgen maakt?

Nee.

Nee. Je bent niet raar op een negatieve manier als je je nu onzeker voelt. Helemaal niet, en dat kan ik voor je onderbouwen. Het onderzoek uit Leiden waar ik naar verwees heeft als doelgroep jongeren genomen waar er sprake was van twee actieve ouders of verzorgers. De groep had geen eerdere mentale problemen en was verder ook gezond. Gemiddeld was de doelgroep afkomstig uit gezinnen met een hoge sociaal-economische status, wat betekent dat ze het op het gebied van geld best goed voor elkaar hadden. Daardoor veroorzaakt een onzekere buitenwereld ook minder onrust in huis. Het onderzoek is ook uitgevoerd toen de eerste lockdown in maart, april en mei ongeveer een maand aan de gang was. Het duurde allemaal nog niet zo lang. Daarnaast was dit een onderzoek waarbij mensen zelf opgaven hoe ze zich voelden, wat niet heel betrouwbaar is. Het is misschien raar, maar mensen willen een beter beeld van zichzelf laten zien, ook als niemand echt meekijkt.

Hoe kom je weer verder?

Als je je niet lekker in je vel voelt zijn er verschillende dingen die kunnen helpen. Het artikel zelf noemt muziek luisteren, series kijken, online contact met anderen en tijd met je familie doorbrengen. Verder is er onderzoek wat zegt dat afleiding of de situatie van een afstand bekijken kunnen helpen. Blijven malen en negatieve gedachten over jezelf hebben helpt juist niet.

Raar is ook niet altijd slecht, vaak is het juist heel mooi, zolang het je niet onzeker en ongelukkig maakt.

Lukt het je niet zelf om eruit te komen? Vraag dan hulp! Kennismaken is bij ons gratis. We helpen je graag, kunnen met je meedenken over een goede oplossing of samen met jou een gesprek voeren om te zorgen dat je krijgt wat er nodig is. De manier van therapie geven die wij hanteren is kortdurend en met goede resultaten.