Kinderen naar bed. Theepot op tafel. Voeten ernaast. Het was een lange, vermoeiende dag.  Vertwijfeld kijken jullie elkaar aan. Zijn jullie gek aan het worden of de wereld om jullie heen? Zuchtend pakken jullie de afstandsbediening en zetten de tv aan op de nieuwe serie Het A-woord.

Sceptisch beginnen jullie te kijken. Naarmate de aflevering vordert raken jullie geïnteresseerd. Veel scenes zijn herkenbaar en vergelijkbaar met jullie leven. Jullie zien zelf ook wel dat jullie jongste, Bas, anders reageert dan jullie oudste op die leeftijd maar heee.. ieder kind is anders toch?

Net als Sam is Bas graag in zijn eigen wereld, zoekt hij zijn rust. Bas heeft jullie, net als Sam zijn gezin, inmiddels zijn manier van communiceren aangeleerd. Jullie begrijpen elkaar. Als gezin, in alle rust. Niets aan de hand. Jullie voelen het en weten wat te doen.

Maar zodra de invloeden van buiten komen, komen ook de problemen want Bas heeft de buitenwereld nog niet kunnen leren met hem te communiceren. En dat kan ook niet want dat is teveel. Teveel mensen, teveel prikkels.  En de wereld kan Bas ook de gebruikelijke manier van communiceren niet leren want de wereld van Bas is te ver weg.  Te ver weg van school, klasgenootjes, vrienden op de sportclub, verjaardagsfeestjes.

Jullie doen je best maar de opmerkingen van andere ouders, de juf, opa en oma, oom en tante beginnen hun tol te eisen. Zowel op jullie relatie met Bas als op jullie relatie onderling. De rode draad is dat de wereld van Bas een naam moet hebben. Daarnaast moet Bas zich gaan aanpassen. En dat moet hij kunnen want immers hij is slim genoeg. Dus waarom snapt hij dan niet dat niet alles zo letterlijk  is als het gezegd wordt? Waarom snapt Bas niet dat het niet leuk is dat hij naar zijn kamer wil als er visite is voor zijn verjaardag? “Als de cadeautjes binnen zijn is Bas altijd vertrokken. Dat moeten jullie niet accepteren!” zei zelfs oma dit jaar. En het A-woord maakt op dit moment jullie zorgen nog groter dan die al waren.

Vraag hulp!

Is de situatie uit het A-woord herkenbaar voor jullie? Weten jullie niet of je wel  “een sticker” wilt laten plakken? Een diagnose wilt laten stellen? Of willen jullie juist handvatten krijgen om hier mee om te gaan. Onze psycholoog kan met jullie meedenken, meekijken en jullie die handvatten geven die maken dat jullie verder kunnen. Jullie als gezin een goede basis geven die bij jullie past. Niet gebaseerd op wat de omgeving van jullie wil. Ze helpt jullie binnen enkele sessies het gezin zo vorm te blijven geven zoals het voor jullie passend is. Gedurende de ontwikkeling van jullie kind blijft ze betrokken als jullie dat willen om jullie bij nieuwe ontwikkelingen weer verder te helpen.