Iedereen belooft dingen aan anderen, zowel door iets uit te spreken als door een bepaalde rol aan te nemen. Ouders beloven hun kind te beschermen, leraren beloven kinderen met voldoende kennis de wereld in te sturen, kinderen kunnen beloven hun best te doen, hulpverleners beloven mensen te helpen, zorgmedewerkers beloven je beter te maken dan dat je binnen kwam, supermarkten beloven voldoende eten te leveren, bazen beloven je loon uit te betalen. Zelfs onze president belooft ons land te beschermen. Maar belofte maakt schuld, helemaal nu door het virus de wereld op zijn kop lijkt te staan.

Het kan soms niet

De laatste periode was het voor velen een stuk moeilijker, of zelfs onmogelijk, om je aan al je beloften te houden. En dan maakt belofte schuld. Want hoe hou je een kind veilig van iets wat je niet kan zien? Hoe draag je kennis over als je veel minder contact kan maken dan eerder? Kun je voor iemand zorgen als jouw aanwezigheid alleen al voor gevaar kan zorgen? Wat als bepaalde producten niet voldoende geleverd kunnen worden? En wat als je als bedrijf failliet gaat, en je werknemers daardoor niet uit kan betalen? Of als je door het virus je baan kwijt bent? Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor je je beloftes niet na kan komen, en verwachtingen niet waar kan maken. Het virus is daar maar één voorbeeld van.

Er het beste van maken

We hebben met zijn allen de laatste tijd veel veerkracht getoond. We maakten er het beste van, door bijvoorbeeld steunbetuigingen voor ons raam te hangen of voor het raam bij anderen te dansen zodat ze zich minder alleen voelden. Maar de periode van aanpassen en ons best doen begint nu wel lang te duren. Het begint lastiger te worden om eerlijk te zijn over bijvoorbeeld de afstand die jij toch liever wel houdt van degenen achter je in de rij bij de supermarkt. Want de belofte dat iedereen voorzichtig zou doen en op elkaar zou letten beginnen we ondertussen een beetje te vergeten lijkt het.

Toch hebben we al laten zien dat we dit kunnen. Want wij zijn veerkrachtig. Met deze nieuwe omstandigheden zijn we tot nu toe goed omgegaan. Zolang we eerlijk blijven over we nodig hebben van anderen, en het iedereen lukt om zijn best te blijven doen, komen we hier met zijn allen weer uit. En zo is het bij alle beloftes en verwachtingen waar je niet aan kan voldoen: wees op tijd zo eerlijk mogelijk, zo duidelijk mogelijk, en geef aan dat je je best zal blijven doen. Belofte maakt schuld, maar niemand kan je het kwalijk nemen dat het niet altijd lukt.

Het belang van tijd

Naast dat de afgelopen periode van alles vanwege fysieke redenen, het houden van afstand, niet kon, ben ik als psycholoog bang dat er een periode komt waarin het vanwege mentale redenen niet lukt om te doen wat er van je wordt verwacht. Iedereen leeft een stuk meer geïsoleerd. Er is nogal wat om bang voor te zijn. Daarnaast zijn er misschien financiële zorgen, aangewakkert door wat er nu speelt. Dit kan een voor allerlei problemen zorgen, die je misschien een half jaar geleden nog niet had. Het is belangrijk om dit snel en goed aan te pakken. Hoe eerder alles weer op de rit is hoe minder schade je zult oplopen aan de laatste periode. Zo kun je ook wat deze problemen betreft sneller terug naar normaal.

Vraag hulp!

Met alles wat er de laatste periode is gebeurt is het niet raar dat je hulp nodig hebt. Zoals ik schreef, zijn er allerlei redenen waardoor het helemaal niet vreemd is als je er nu even niet uit kunt komen. Dit is niets om je voor te schamen. We kunnen je snel en vakkundig weer op de rit helpen. Dit kunnen we doen door mee te kijken naar je financiën, door te helpen met lesstof of door angsten en depressieve gevoelens aan te pakken. Dit alles zonder wachtlijsten. Zo kun jij snel weer verder met je leven.